Kerk- en Concertkoor Lommel Heide-Heuvel

Kroniek van koor Het Daghet

In 1968 startte de toenmalige pastoor van de jonge parochie  Heide-Heuvel, E.H. Jossart, een koor om de eucharistievieringen met meerstemmig gezang op te luisteren. Het koor kreeg de naam: “Onze Lieve Vrouw van Lourdes koor”. Al vlug werd het repertorium verruimd met profane liederen om de parochiale activiteiten muzikaal te begeleiden. In 1977 kon men in de radiomis van de BRT de kwaliteit van het koor beluisteren.

In 1977 kreeg het koor een nieuwe dirigent, Theo Theuwissen, en in 1980 de huidige naam: “HET DAGHET”. De kwaliteit en de technische vaardigheid werd door cursussen en deelname aan koorwedstrijden naar een hoger peil gebracht. Anja Van Engeland , intussen een internationaal bekende sopraan, begon haar carrière bij Het Daghet. 

Vanaf 1990 was Peter Noten onze dirigent. Met hem behaalde ons koor in 1993 de gegeerde GOUDEN STER in de gelijknamige wedstrijd voor koren. In samenwerking met andere koren werden grotere koorwerken ingestudeerd. Zo werden met het “Ankerkoor” uit Tessenderlo, “Exsultate” uit Heusden, “Aveland” uit Hoeselt   prachtige concerten ten gehore gebracht. Professionele geluidstechnici zorgden telkens voor mooie CD-opnames, die beschikbaar zijn in de bibliotheek van Lommel. 

In 1999 bracht Het Daghet een kerstconcert onder begeleiding van Jef Neve, de enthousiaste pianist, die later grote bekendheid verwierf als componist en uitvoerend pianist.

Sinds 2002 staat het koor onder de kundige leiding van Lut Diliën en wordt de trend verder gezet. Samen met het koor “Noorderklanken” uit Achel werd reeds driemaal een prachtig concert gebracht. In 2002: Cantate Domino; in 2004: Te Deum en in 2005: Carmina Burana. 

In februari 2008 brachten wij de mis: “Missa brevis St. Joannis de Deo” van Joseph HAYDN om daarmee het feestjaar “40 jaar Het Daghet” in te zetten.  Dit jubeljaar sloten wij af met een stemmig kerstconcert. In juni van 2010 werd o.l.v. (tijdelijk vervangend) dirigent Pieter Cox het requiem van Fauré uitgevoerd.  

2010 werd afgesloten met het kerstconcert "A Christmas Celebration", weer onder leiding van Lut Diliën. Afgelopen november brachten we voor een enthousiast publiek het concert "Die Zigeuner und die Liebe", met op het programma o.a. de "Zigeunerlieder" van Johannes Brahms en "Sechs Klänge aus Mähren" (maar dan wel in het Tsjechisch...) van Antonin Dvorak.

Op 4 augustus 2012 hadden we de eer de huwelijksmis van stralende bruid Elke Vanduffel, één van onze sopranen, en haar kersverse echtgenoor Geert op te luisteren. Midden augustus 2012 maakten we een een zeer geslaagde 5-daagse uitstap naar Salzburg en omgeving.

Op de avond- en aperitiefconcerten Two of a Kind van 2 en 3 maart  2013 in ’t Kristallijn én van 26 mei in de kerk van Heuvel-Heide werden o.a. werken van Brahms, Antonín Dvořák, Karl Jenkins en Stefan Nilsson ten gehore gebracht. Klik hier voor een impressie. Hiermee werd  de jarenlange uitstekende samenwerking met  dirigent Lut Diliën op een muzikaal sublieme wijze bekroond.

Vanaf september 2013 heeft Jeroen Driessens de dirigeerstok  van Lut Diliën overgenomen. Onder zijn leiding voerden we  in de periode 2014-2017 o.a.  drie kerstconcerten uit en het concert "In de WAR".

In 2018 bestonden we 50 jaar. Dit vierden we met het geslaagde jubileumconcert "Gloria", waarin we het gelijknamige werk van Vivaldi brachten. In dat jaar namen we ook deel aan een groot project met vier koren en orkest (in totaal 200 personen): de zeer gewaardeerde uitvoering van het grootse "The Armed Man" van Karl Jenkins, in Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lommel.

6-1.jpg

 

Helaas lagen we na ons kerstconcert in 2019 lange tijd stil, door de gekende omstandigheden. In juni 2022 konden we gelukkig weer optreden, het zomerconcert 'Het Daghet Weer!' werd goed gesmaakt! Ook ons laatste concert 'A Christmas Blessing', op 17 en 18 dec 2022, werd goed ontvangen!

Met groot genoegen én heimwee kijken we terug op ons laatste grote project, begin november 2023: drie uitvoeringen van het Requiem van Mozart. We breidden het koor uit tot totaal ca. 80 zangers en werkten met vier professionele solozangers. Daarnaast werden we begeleid door strijkorkest Ponticello onder leiding van Vera Baliko, met blazers aangevuld tot een 25-koppig orkest. Dat alles in de prachtige Sint-Pietersbanden kerk van Lommel Centrum. Een groot succes! Bij elk van de drie (telkens uitverkochte) uitvoeringen reageerde het publiek met een spontane, massale staande ovatie en ontvingen we enthousiaste reacties tijdens de aansluitende receptie!

002.jpg

 

De kers op de taart kwam op het einde van de laatste uitvoering: aan koor Het Daghet werd de Cultuurprijs 2023 van de stad Lommel toegekend! Een prijs die om de twee jaar uitgereikt wordt door de Lommelse Cultuurraad. De laatste keer was echter alweer jaren geleden. De uitreiking, door schepen van cultuur Peter Vanderkrieken en burgemeester Bob Nijs, vond plaats op 10 januari 2024:

dsc_1382-topaz-faceai-sharpen.jpg

 

004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Maak jouw eigen website met JouwWeb